A jóléti rendszer ismét a hazai politikai élet és a szélesebb értelemben vett közéleti viták középpontjába került. Változik a nyugdíjrendszer, az egészségügyi ellátás, az oktatási rendszer, a közfoglalkoztatás, lényegében minden mozgásban van. Évek óta azt tapasztalhatjuk, hogy a jóléti rendszert érintő reformkurzusok idején a szociálpolitikai szempont jelenik meg talán a legkevésbé a közvélemény előtt. Emiatt háttérbe szorul annak a szakmának a véleménye, tudása, tapasztalata, amely a legközelebbről ismeri e rendszerek működését.

A nemrégiben újjászervezett Hilscher Egyesület ezen szeretne változtatni. Fontosnak tartjuk azt is, hogy a szociálpolitikus szakma is megtapasztalja: szükség van gondolkodásmódjára, tapasztalataira, tudományos eredményeire.

Március 18-án 15 órától a mögöttünk álló egy év társadalompolitikai eseményeivel foglalkozó konferenciát tart a Hilscher Egyesület és az ELTE Társadalomtudományi Kara. Téma lesz az alkotmányozás társadalompolitikai vetülete, a nyugdíjrendszer, a közfoglalkoztatás átalakulása, az újraelosztás és az uniós források elosztása, a roma integráció, a gyermekszegénység és a fogyatékossággal élők társadalmi integrációja. A rendezvényt 18 órától Ferge Zsuzsa és Závada Pál beszélgetése zárja, amelynek legfontosabb témája a szakemberek, és általában az értelmiség társadalmi felelőssége. A beszélgetést Csáki Judit kritikus vezeti.

Meggyőződésünk, hogy a Hilscher Egyesület által megjeleníteni kívánt szociálpolitikai tudásra szükség van a politikai és gazdasági döntéshozatalban. A jóléti rendszereket érintő bármiféle reform zátonyra futhat, ha a döntéshozók figyelmen kívül hagynak egyébként könnyen elérhető információkat, kutatási eredményeket. Ha felhasználnák ezeket, akkor könnyebben bemérhetnék a meghozni kívánt döntések realitását, végrehajthatóságát, fogadtatását.

Szó sincs arról, hogy a szociálpolitikusok gondolkodása pusztán az osztogatásra összpontosítana, s nem venne tudomást a pénzügyi racionalitásról. A mi célunk az, hogy a politikai és a pénzügyi szempontok mellett legyen egyenrangú a szociálpolitikai racionalitás, ami magában foglalja a jóléti intézmények működésének szükségleteit és a jóléti szolgáltatások igénybe vevőinek érdekeit is. Elemzéseink, javaslataink készítése során mindig figyelembe vesszük a pénzügyi korlátokat, azokon belül maradva igyekszünk megmutatni más lehetőségeket is.

Biztosak vagyunk abban, hogy több szempont, több tudás bevonásával árnyaltabb képet kaphatunk a társadalom és intézményei működéséről, végeredményben pedig megalapozott döntéseket hozhatunk közös dolgainkról.

Hilscher Egyesület

A rendezvény helyszíne: ELTE Társadalomtudományi Kar 1117 Budapest, Pázmány Péter sétány 1/A (konferencia terem -1. szint)
A rendezvény időpontja: 2011. Március 18. 15-től 20 óráig

 

A bejegyzés trackback címe:

https://szimplacsoport.blog.hu/api/trackback/id/tr632720571

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása