Szimpla

A Szimpla csoportot 2010 júniusában hoztuk létre. Mindannyian az ELTE Társadalomtudományi Karához kötődünk, itt végeztünk, ide járunk vagy éppen itt oktatunk.

Amikor a dán filmrendező Lars von Trier 1995-ben megalakította a Dogma-filmek mozgalmát azzal indokolták kezdeményezésüket, hogy szerintük veszélybe került, hanyatlásnak indult a filmművészet. Hazug, mesterkélt világról, technikai, formanyelvi ügyeskedésről beszélnek szakmájukkal kapcsolatban. 

Szinte ugyanezekkel a szavakkal tudjuk leírni azt, amit mi a Szimpla Csoport alapítói ma érzünk a magyarországi segítő szakmák kapcsán. 
 


A segítés helyét egyre inkább felváltja a kontroll. Képessé tevés, bátorítás és mozgósítás helyett inkább függésbe taszító és képtelenné tevő intézményeket tartunk fenn a látható eredmények egyre kevesebb jelével.

A hazai szociális munka és szociálpolitika, de általában a segítő szakmák is, válságban vannak. Hatalmas nyomás nehezedik a szakemberekre, a szakmai szervezetekre, szolgáltatásokra, hogy korábbi gyökereiket megtagadva az elesettek és nélkülözők támogatójából, segítőiből a szociális szakemberek azok üldözőivé váljanak.

Szerintünk a szociális szakmák ennek ellenére továbbra is a segítésről, képessé tevésről, bátorításról, erősítésről, emberi kapcsolatokról, alkotásról, összefogásról kellene, hogy szóljanak.

Hogy ez mit jelent konkrétabban? Reményeink szerint ez fog kiderülni ennek az oldalnak a hasábjain. Olyan embereket és kezdeményezéseket fogunk bemutatni akikre/amikre szerintünk érdemes odafigyelni, akiktől lehet esetleg tanulni, akiket érdemes követni. 

Reményt, sőt lelkesedést szeretnénk adni azoknak, akik ezt a szakmát (bármelyik segítő szakmát) választják és hallgatóként vagy kezdő szakemberként az útjukat keresik. Mi is azt tesszük.

Azokat kívánjuk megszólítani, akik szintén úgy élik meg, nagy szükség van szakmai alapelveink, értékeink és etikai viszonyulásunk megerősítésére, újbóli kinyilatkoztatására. A Szimpla csoport minden programjával és kezdeményezésével ezt a fenti célkitűzést szolgálja!

Mi, a Szimpla Csoport tagjai kizárólag a magunk nevében beszélünk! Fontosnak tartjuk, hogy tisztázzuk hol állunk, minek tekintjük magunkat, és mit gondolunk szakmánkról. Nem kívánunk senkit sem megváltoztatni, viszont nagyon szívesen látjuk magunk között azokat, akiket valamilyen módon megszólítanak gondolataink.

Három írással indítjuk blogunkat:

Elsőként a VIII. kerületben szociális munkásként dolgozó Bálint Sugárkával készült interjúnkat olvashatjátok.

Ezt követően a mára nemzetközi figyelmet is kapott, Beyond Budapest városnéző szociotúrájáról közlünk egy élménybeszámolót.

Egy hosszú lélegzetű ám annál érdekesebb interjúval zárjuk bemutatkozásunkat. Vajda Júliával a narratív interjú módszerének hazai szakértőjével beszélegettünk.

2010.08.30. 16:00

Szerző: szimplacsoport

1 komment

Címkék: szimpla csoport

A bejegyzés trackback címe:

https://szimplacsoport.blog.hu/api/trackback/id/tr402123642

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása