Katona Ancsa recenziója és ajánlója

„Célunk egy olyan szellemi közösség kialakítása, ahol fiatal művészek és tudósok multidiszciplináris együttműködése során kortárs, alapvetően régiós társadalmi problémák és kérdések közös feldolgozására kerül sor. A háttérben zajló kutatómunka mellett eredményeinket szeretnénk a széles közönség számára érthető és elérhető fizikai és szellemi formába önteni olyan új összművészeti alkotások rendszeres bemutatásával, amelyek mellőzik a fölösleges esztétizálást, az öntörvényű, öncélú alkotói attitűdöket, mert hisszük, hogy a forma és a minőség a befogadóval közösen alakítható ki.” - részlet a 2009-ben alakult Kontra Műhely alapdokumentumából.


A következőkben a Kontra Műhely most kiadott esszékötetét szeretném a figyelmetekbe ajánlani, valamint a 2011. január 23-án a Gödörben megrendezésre kerülő összművészeti estjüket, ahol a Műhely tagjai mutatják be tevékenységeiket.

A Kontra Műhely társadalomtudósai A 80-as generáció című esszékötetükben témájukat illetően egy olyan korosztályra fókuszálnak, amely most szembesül az „általános”, életkorból adódó kérdésekkel, mint például a pályakezdés és családalapítás. Ugyanakkor ez a fiatal korosztály olyan rendszerkörnyezetben teszi mindezt, amelyre korábban nem volt még példa.
Valószínűleg anno az 50-es években születettek ugyanígy szembesültek ezekkel a kérdésekkel, vágytak a világ és önmaguk megértésére és megismerésére, de nekik sok téren kevesebb választási lehetőség adódott, mint a ma fiataljainak.

Az esszékötet írói maguk is a górcső alá vett korosztályhoz tartoznak, amely nagy erénye mind a tanulmányoknak, mind az azokban szereplő kutatásoknak, hiszen a kortársi hangvétellel és attitűddel alkotják meg hipotéziseiket és kérdéseiket jobban megmutatva a 80-as generációt jellemző tulajdonságokat, mindezt kutatói, érdeklődő hozzáállással. A Gödörbe lemenni egy diktafonnal és interjút készíteni az élmény-megélési stratégiákról vagy kérdőívblokkot készíteni az érzelmek szerepéről az internet világában téma kapcsán avagy a smiley-k funkciója (és itt meg lehetne említeni a kötet valamennyi ötletes írását), mind-mind az előbbieket példázza.

A esszékötetben szereplő írások  több téma felől térképezik fel a múlt és a jelen viszonyát, kidomborítva azokat a változásokat, amelyek nagyban befolyásolták/ják, hogy a 80-as generáció már egy teljesen más világban él. Töménytelen információ áraszt el minket, amely jelenthet egyrészt káoszt, másrészt szabadságot. És hogy félig tele van-e a pohár, vagy félig üres, az egyéni szinten dől el:

„Ugyanakkor mint minden új korszak esetében, úgy jelen esetben is meg kell tanulni annak szabályait, élni az azok adta lehetőségekkel. Véleményem szerint ez jelen esetben a felelősségvállalás és a következetesség szerepének a megtanulását jelenti. Egy, a lehetőségek adta korban meg kell tanulnunk vállalni a döntéseinket és azokhoz következetesnek maradni.” (részlet a kötetből: Tarr Ferenc: A 80-as generáció – bevezető esszé)

Az esszékötet mindegyik írása bővelkedik a kreatív eszközökben, mind módszertani, mind nyelvi szempontból.
A bevezető bekezdések amolyan kis szociológiai kisokosként funkcionálnak, az alapvető ismereteket gyűjtik össze érthető megfogalmazásban, alapot adva a megértéshez a későbbi információknak mindenki számára, lebontva azokat a korlátokat, amely a társadalomtudománnyal és a nem társadalomtudománnyal foglalkozó emberek között van.

A témák megalapozását követően a szerzők mindegyike egyedi módon közelít az általa választott szegmens felé. A hangvétel nem egyszer beszélgetés hangulatát közvetíti, pedig a könyv, mint műfaj a legritkább esetben képes erre, legfőképp, ha statisztikák és kutatási eredmények szerepelnek benne.
Korántsem tények közléséről szól csupán ez az esszékötet, hanem maga egy kutatási egység az olvasó számára hiszen amíg a szerzők a kortársaikkal interjúztak, kérdőíveztek illetve osztották meg a gondolataikat a témákkal kapcsolatban, addig önnön magukkal ábrázolták a 80-as generációnak egy részét, amely ötletesen, nem borúlátóan, humorosan, kíváncsian és aktív cselekvői attitűddel fordul ezen generáció megismerése felé.

És ha két 80-as években született találkozik sok mindenben lehetnek hasonlóak és különbözőek, de nagy valószínűséggel, csak ők értik miért volt annyira megrázó, hogy 1993-ban megszakították azon a vasárnapon a Kacsameséket.
(László Johanna: A közösségiség és az átmenet generációja című esszéjének egy részlete jutatta eszembe ennek a generációnak közös „élményét”)
 

A Kontra Műhely 2011. január 23-án a Gödörben 19 órától tartja a 80-as generáció elnevezésű összművészeti estjét.
A programot szemlélve megismerhetjük a Kontra Műhely buborékjában született alkotásokat, melyek a műfajok széles skáláján mozognak.

Bővebb információ itt:
http://www.facebook.com/#!/event.php?eid=178853932148861
vagy itt:
http://www.kontramuhely.hu/a-80-as-generacio-osszmuveszeti-est-godorben-jan-23/

Gyertek! Gyertek!

2011.01.21. 01:00

Szerző: SzimplaCsoport

Szólj hozzá!

Címkék: kontra műhely

A bejegyzés trackback címe:

https://szimplacsoport.blog.hu/api/trackback/id/tr312602245

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása