A Szimpla Csoport blogja a Hilscher Rezső Szociálpolitikai Egyesület új honlapjának elkészültéig helyet ad az Egyesület felhívásainak, közleményeinek ezzel támogatva a megújuló szervezet célkitűzéseit.

A napokban közzétett tagtoborzó felhívást kiegészítendő közzétesszük a Hilscher keretei között szerveződő szakmai műhelyek közül az első két kezdeményezést. Amikor valaki úgy dönt, hogy belép a Hilscher Egyesületbe, közvetlenül az induló műhelyek valamelyikébe is jelentkezhet, illetve maga is javaslatot tehet műhelyek indítására. A műhelyekre jelentkezni vagy azokra javaslatot tenni a hilscher1989@gmail.com e-mail címen lehet.

 

Az "Államháztartás jóléti újraelosztása" szakmai műhely Mózer Péter vezetésével

A szociálpolitika egyik legjelentősebb kérdése, hogy az állam milyen eszközökkel, milyen mértékben kívánja befolyásolni, korrigálni vagy helyettesíteni a piac működését. Ennek kitüntetett területe a jóléti újraelosztás (adórendszer és kiadások szerkezete). A jóléti ráfordítások mértékének pontos meghatározása függ a választott statisztikai eljárásoktól, de az mindenképpen kijelenthető, hogy jelentős területről van szó, mivel hazánk nagyságrendileg az államháztartás kétharmadát - háromnegyedét fordítja jóléti célú közkiadásokra. A jóléti újraelosztás társadalmi hatásairól nem készülnek olyan hatástanulmányok, melyek a várható társadalmi következményeket vennék számba, hasonlóan a Költségvetési Tanácsnak a gazdaság és az államháztartás területén (sajnos csak eddig) készített értékeléseihez. Azaz nagyon hiányzik egyfelől egy rutinszerűen (azonos időszakokban, azonos módszertannal) ismétlődő értékelés, másfelől a nagyobb intézkedések (változások) társadalompolitikai hatásának vizsgálata. Ez a szakmai műhely ezt a hiányt kívánja pótolni.

***

Mózer Péter

Mózer Péter (1965) szociálpolitikus, az ELTE Társadalomtudományi Kar Szociális Munka és Szociálpolitika Tanszék oktatója. E mellett 1998 óta foglalkozik az államháztartás jóléti újraelosztásának társadalom- és gazdaságpolitikai kérdéseivel, valamint az adózás és a szociálpolitika lehetséges kapcsolódásaival. Az elmúlt időszakban több reform-intézkedések megalapozást szolgáló munkában vett részt. Ezek a következők: a) Adózás és társadalmi igazságosság. Politikatörténeti Alapítvány Társadalomelméleti kutatási program (2003-2005); b) A Szociális Törvény megújításának fő irányairól c. program (SZOLID program – 2003-2006) c) a Miniszterelnöki Hivatal Államreform Bizottság Titkárság szakmai főtanácsadója (2006-2007). Több publikációja is megjelent.

Ezekben a témákban a legutóbbi kettő:

- Mózer Péter: Jóléti alternatívák és szegénység. In.: Törzsök E. – Paskó I. – Zolnay J. (szerk.) Cigánynak lenni Magyarországon. Jelentés 2007. eök!k, Bp., 2008.

- Mózer Péter: A családtámogatások adó-és szociálpolitikai vonatkozásai In: Simonyi Ágnes (szerk.) Családpolitikák változóban SZMI, Bp., 2010.

 

"Önálló életvitel" szakmai műhely Bugarszki Zsolt vezetésével

A műhely a fogyatékossággal élő emberek, illetve a pszicho-szociális fogyatékossággal élő emberek társadalmi integrációjának kérdéseit járja körül. Az eltelt 20 évben számos próbálkozás történt Magyarországon arra, hogy a hagyományosan kirekesztett, margóra szorított fogyatékossággal élő emberek végre társadalmunk teljes értékű tagjai legyenek. Az eltelt pár évben az ELTE Tátk keretei között is számos tanulmány, elemzés készült a témában. A Hilscher Önálló Életvitel műhelye a már meglévő munkákat folytatva kíván csatlakozni azokhoz a reformkezdeményezésekhez, melyek évek óta dolgoznak a fogyatékossággal élő emberek társadalmi integrációjának elősegítéséért.

***

Bugarszki Zsolt

Bugarszki Zsolt (1972) szociálpolitikus és szociális munkás, az ELTE Társadalomtudományi Kar Szociális Munka és Szociálpolitika Tanszék oktatója. 1994 óta dolgozik mentális problémával élő emberekkel. 1994 és 1998 között a Pesthidegkúti Pszichoterápiás Osztályo, 1995 és 2007 között a Soteria Alapítványnál dolgozott. 2008 óta az ELTE Társadalomtudományi Kar fogyatékosügyi koordinátora.

 

 Legutóbbi publikációi:

- Bugarszki Zsolt: Van-e ma Magyarországon intézménytelenítés a mentális problémák kezelése területén? Doktori disszertáció 2010.

- Zita Weber, Bugarszki Zsolt: Some reflections on social workers’ perspectives on mental health services in two cities – Sydney, Australia and Budapest, Hungary. International Social Work March 2007. vol. 50. no 2. 145-155

2011.01.05. 20:23

Szerző: Zsoolt

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://szimplacsoport.blog.hu/api/trackback/id/tr32563452

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása