A Szimpla Csoport sajátos módon ünnepli első közös karácsonyát. Úgy döntöttünk, hogy nyitunk egy saját profilt a www.kiva.org oldalon és összedobunk 25 amerikai dollárt, mellyel egy fejlődő országbéli mikrovállalkozást támogatunk.

Örömmel támogattunk volna hazai hasonló kezdeményezéseket, hiszen a mikro hitelezésnek most már vannak itthoni formái is, azonban a KIVA programját olyan jövőbe mutató, kiemelkedő kezdeményezésnek tartjuk, amit szerettünk volna mindenképpen bemutatni.

Amikor támogatandó vállalkozást kerestünk a következő kritériumokat fogalmaztuk meg magunknak:

- a vállalkozás legyen valamilyen fejlődő országban.

- olyan kezdeményezés legyen, amit nők csinálnak, lehetőleg nők egy csoportja.

- értelmes, szimpatikus kezdeményezés legyen.

Hosszú idő nem volt aztán a tanakodásra, mert a KIVA oldala nagyon hatékony. Ha van egy mikrovállalkozás, ami mondjuk össze akar gyűjteni 500 dollárt, akkor rendesen iparkodni kell a támogatással, mert mire megbeszéltük már több kiválasztott projekt egyszerűen elkelt, megkapták a szükséges pénzt nélkülünk.:)

Így történt, hogy gyorsan lecsaptunk a nicaraguai Vianka Csoportra. Ők is csoport, mi is csoport ez már szinte rokonság. Vianka Lucia Jarquín, Alba Zamora és Flor Diaz tortillát árulnak Managuában és a nyersanyagok beszerzéséhez volt szükségük támogatásra.

KIVA

De mi is az a KIVA és miért vagyunk oda érte?

A KIVA székhelye San Francisco-ban van, a kölcsönért fordulók helyi partnerszervezeteiken keresztül vehetik fel velük a kapcsolatot. A partnerszervezetek általában olyan gondosan kiválasztott (civil) szervezetek, akik képesek lebonyolítani a jelentkezők értékelését, a KIVA honlapján való közzétételét, a kölcsön folyósítását majd annak időre történő beszedését.

Amennyiben a partnerszervezet úgy ítéli meg, hogy a vállalkozás sikerrel támogatható lehet a KIVA mikro-finanszírozás keretében, akkor készítenek róluk egy angol nyelvű leírást fotókkal, melyet elhelyeznek a KIVA rendszerében.

A kölcsönök hétköznapi emberektől érkeznek, mint Te vagy Mi, akik azért regisztráltak az oldalra, hogy kis összegű kölcsönökkel segítsenek másokon. A minimum összeg, amivel csatlakozni lehet a kölcsönösszeghez az 25 USD (nem egészen 5000 Ft), amit hitelkártyával vagy PAYPAL (www.paypal.com) átutalással lehet eljuttatni a KIVA-nak. A PAYPAL egyébként egyedülálló módon a KIVA átutalásokat díjlevonás nélkül juttatja el a szervezethez.

A regisztráció során a kölcsönt nyújtó emberek is létrehoznak egy profilt, ahol bemutatkozhatnak, és feltölthetnek egy fényképet. Amikor kölcsönt nyújtasz valakinek, a Te profilod látható lesz a támogatott vállalkozás profilján, tehát egész pontosan lehet látni honnan jött össze ez a pénz.

A KIVA kimutatása szerint 2005 októbere óta napjainkig mintegy 181 millió dollárt juttatott el így 57 különböző ország szegénységben élő vállalkozásai részére. Ezt a pénzt viszont több mint 200 országból származó 520.000 olyan személy adta össze, akik értelmét látták, hogy egyenként minimum 25 dollárt szánjanak a rendszerre.

Az összejött pénzből eddig mintegy 473.000 ember kapott kölcsönt és a visszafizetési arány 98,12%-os még ma is, miközben Indiából, Bangladesből vészjósló hírek jönnek az ott tőzsdére vezetett és piaci alapokra helyzett mikro-hitelezésektől. A KIVA rendszerében, ami non-profit jelleggel működik és közvetlenül köt össze kölcsönt nyújtót és igénybevevőt még mindig 98%-os annak az esélye, hogy viszontlátod a pénzed. Ha mi visszakapjuk, azonnal újabb vállalkozásnak adjuk egy következő 6 hónapra.

Amiért szerintünk a KIVA nagyszerű kezdeményezés:

Ez egy olyan önállóan építkező, most már világméretű, közösség, ami saját életre kelt. Embert köt össze emberrel hatalmas átláthatatlan bankok, kormányok nélkül. Számunkra minden olyan kezdeményezés nagyon szimpatikus, ami nem tátott szájjal vár állam bácsira, nem fogadja el a multinacionális cégek erőszakos harácsolását, hanem tulajdonképpen új hatalmi bázist teremtve a technika adta lehetőségekkel közvetlenül köt össze embereket egy cél érdekében. Az indiai, bangladesi példa – habár az ottani történések részleteit egyelőre nem ismerjük – számunkra azt sugallja, hogy nem csak megteremteni, hanem tartani is kell ezt a kormányzatoktól és pénzpiacoktól független működést.

A KIVA alapítói nem petíciókat írtak az amerikai kormánynak a fejlődő országok túl alacsony szintű támogatása miatt, és nem kirakatokat bezúzva randalíroztak antiglobalista kapucnikban különböző rendezvényeken, hanem saját kezdeményezést indítottak, amivel sikerrel megkerülhettek minden, a keresztmetszetet egyéként szűkítő hatalmi tényezőt.

A KIVA üzenete számunkra az, hogy a technikai fejlődéssel új értelmet és lehetőségeket kaphat a demokrácia. Az ilyen kezdeményezések, rövid időn belül, tulajdonképpen felülírhatják a „hivatalos” támogatási, segélyezési politikákat, ha ilyen ütemben folytatódik a növekedés.

A másik dolog, ami nagyon tetszik az a KIVA kommunikációja és technikai megoldásai. Az oldal nagyon profin lett összeállítva, láthatóan nagy gondot fordítanak az ellenőrizhetőségre, a nyomon követhetőségre. Az oldal tele van statisztikákkal, fotókkal, mérlegekkel és mindez igen felhasználó web2 barát módon. Valószínűleg ennek köszönhetik az impozáns növekedést is.

Boldog Karácsonyt Kíván a SzimplaCsoport!

2010.12.23. 23:11

Szerző: Zsoolt

Szólj hozzá!

Címkék: mikrohitelezés kiva

A bejegyzés trackback címe:

https://szimplacsoport.blog.hu/api/trackback/id/tr502535810

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása