Az alábbi videót az ELTE szociálpolitika és szociális munka mesterképzésébe járó hallgatók készítették az M.A.D. Stúdió közreműködésével. A rövid film azzal a céllal készült, hogy felhívja a figyelmet, hogy nem minden költségcsökkentés jelent valódi megtakarítást. A 2012-es költségvetési törvény tervezete szerint jövőre mintegy 40%-kal csökken több, úgynevezett közösségi-alapú szolgáltatás állami finanszírozása.

Az olyan szolgáltatások mint a mentális problémával élők közösségi ellátásai vagy a fogyatékos embereket segítő támogató szolgálatok hozzájárulnak az érintettek önálló életviteléhez. Egy közösségi ellátás (nappali intézményekkel kombinálva) jelentősen csökkentheti a mentális problémával élők kórházba kerülésének kockázatát.

A világon mindenhol a kórházi ellátás, a nagy, bentlakásos intézményekben nyújtott szolgáltatások jelentik a legdrágább megoldásokat. Magyarországon pedig olyan ellátórendszert építettünk ki, hogy nálunk a legdrágább, már csak a legnagyobb krízis esetén beavatkozó szolgáltatások jelentik a szinte egyedüli megoldást. Az eltelt 10 évben nagyon lassan, de elkezdtek kiépülni az ún. közösségi-alapú szolgáltatások. Nappali intézmények, támogató szolgálatok, közösségi ellátás, foglalkoztatási programok. Ezek nem emelik ki az érintetteket eredeti közegükből, ott nyújtanak segítséget, ahol a problémák keletkeznek és úgy, hogy idejekorán meglehessen előzni nagyobb krízishelyzetek kialakulását. 

Paradox módon ezek a szociális szolgáltatások jóval olcsóbbak, mint a kórházi kezelés vagy a tartós bentlakást nyújtó, nagy intézményben való elhelyezés. Amennyiben felszámoljuk, visszaépítjük ezeket az éppen csak növekedésnek indult szociális szolgáltatásokat ismét csak az egydimenziós, drága intézményrendszer marad és miközben látszólag megtakarítottunk némi pénzt a jövő évi költségvetésből, valójában sokkal drágábban tudjuk majd csak kezelni a mentális problémával élők és fogyatékos emberek helyzetét.

Kifizetődöbb költeni.

A bejegyzés trackback címe:

https://szimplacsoport.blog.hu/api/trackback/id/tr693412903

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Miért volt hülye ötlet az Euró bevezetése? 2011.11.26. 15:01:45

Európának most meg kell mentenie, ami az Euróból még menthető, bármi áron. És minthogy a válság folytatódik, egy dolog teljesen világossá vált: egy évtizeddel ezelőtt, amikor bevezették, túl hiszékenyek voltak....

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2011.11.26. 17:18:43

Nagyon gyakran van ez így, a politikusaink hozzánemértését jól jelzi minden ilyen eset.

kvadrillio 2011.11.26. 17:19:06

mAGYARORSZÁGON MEGCSINÁLTÁK A VÁRÓLISTÁKAT, MIKÖZBEN ORVOSOK TÍZEZREI NEM DOLGOZNAK, MALMOZNAK DIREKT, HOGY BEVEZETHETŐ LEGYEN A FIZETŐS EGÉSZSÉGÜGYI SZOLGÁLTATÁS !

chipanddale74 · http://www.autosvilag.com 2011.11.26. 17:19:17

Hát valószínűleg jövőre nem lesz semmilyen támogatás sem ezen a fronton.

TrueY · http://qltura.blog.hu 2011.11.26. 17:19:32

Hát persze, hogy jól mondjátok! A Magány nyugdíj pénztári vagyonok államosítása sem jelentett igazi bevételt, mert a jövőben a tb alapokból kell majd nyögdíjat fizetni. Hisz pont ez lett volna a cél! Csak akkor Ovi kedvenc udvari bolondja nem tudott volna kísérletezni rajtunk!

"Hol? A nyúlon túl?
- Nem! A nyúl az!"

a szoclib még kómában is lop 2011.11.26. 17:19:49

"nálunk a legdrágább, már csak a legnagyobb krízis esetén beavatkozó szolgáltatások jelentik a szinte egyedüli megoldást"

tessék reklamálni Molnár és Horváth ex-eüminisztereknél

akik volumenkorláttal súlytották EGYEBEK KÖZÖTT a PTCA-t, amivel

NYÍLT MELLKASI SZÍVMŰTÉTEK lehettek volna kiválthatók, megelőzhetők
süti beállítások módosítása